Hem
Om oss
Kod Inloggning


Gästbok
Kontakter
Doping

 
     
 
Doping

Doping Àr livsfarligt!

Förstört sexliv. Hopskrumpna testiklar. Varbölder. SjÀlvmordstankar.
Det lÄter som symtom pÄ en fruktansvÀrd sjukdom, men drabbar unga, friska mÀnniskor. Det Àr priset fuskaren kan fÄ betala för stora muskler.

Kanske anvÀnder fler Àn var tjugonde gymnasieelev anabola steroider. Man vet inte sÀkert eftersom det saknas fÀrsk statistik. Men i en enkÀtundersökning pÄ Göteborgs gymnasieskolor vÄren 1997 utförd av stadens utbildningsnÀmnd,


svarade fyra procent av pojkarna och en procent av flickorna att de hade provat anabola steroider. Inget tyder pÄ att det blivit mindre vanligt sedan dess. TvÀrtom har polisens och tullens beslag av olagliga steroider och tillvÀxthormon ökat.

MÄnga tror att dopning Àr ofarligt om det görs pÄ rÀtt sÀtt. Det Àr en myt. Dopning Àr alltid ett livsfarligt risktagande, bÄde för den som anvÀnder det och för mÀnniskorna i hans omgivning.

SÄ kÀnner man igen den som anvÀnder anabola steroider:

Ökad vikt. Tillsammans med trĂ€ning kan AAS ge en mycket snabb viktökning, 10-15 kilo pĂ„ tre mĂ„nader Ă€r inte ovanligt.

UppblÄst. Viktökningen beror bland annat pÄ att kroppen binder mer vÀtska, dÀrför stramar skinnet och personen ser uppblÄst ut. Huden fÄr bristningar, framför allt runt armhÄlorna.

Bölder. Ofta fÄr den som missbrukar AAS problem med svÄr akne i form av bölder.
Skallig. Risken för flintskallighet ökar. HÄrfÀstet blir högre.

Lurvig. KroppsbehÄringen ökar pÄ sikt. BÄde hos kvinnor och mÀn.

MÀn kan fÄ bröst. Kvinnors klitoris vÀxer och kan börja likna en penis, de fÄr dessutom ofta skÀgg och basröst. Mensen uteblir och bÄde mÀn och kvinnor kan fÄ svÄrt att fÄ barn.

HumörsvÀngningar. Missbrukaren pendlar mellan mycket gott sjÀlvförtroende och djup depression med risk för sjÀlvmord.

Kort stubin. Aggressivitet och lynnighet Àr typiska biverkningar.

Fixerad vid kost och trÀning. För den som tar anabola steroider för att bli muskulös blir ofta trÀning nÄgot av det viktigaste i livet. Noggrann kosthÄllning och dyra kosttillskott hör ocksÄ till bilden.

Vart kan man vÀnda sig?
AnvÀnder du dopningspreparat eller misstÀnker du att nÄgon i din omgivning gör det? För att fÄ rÄd, stöd och information kan du ringa Dopingjouren, tel 020-546 987. Det gÄr bra att vara anonym. Det finns ocksÄ mycket information att lÀsa pÄ www.dopingjouren.nu
 


 
 
Vilket motorcykelmÀrke föredrar du!

  Honda
  Kawasaki
  KTM
  Husqvarna
  Yamaha
  Suzuki
  TM

  
   Antal röster: 113

Se resultat
 
     
Anmäl dig till nyhetsbrevet

 Gå med  Gå ur